DeseryZdrowy dzieciak
Proste lody truskawkowe
W końcu udało nam się dostać polskie truskawki! Na nie można czekać cały rok. 🙂 Pyszne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym. Po prostu warto się nimi zajadać. A lody w sezonie truskawkowym to podstawa. Wystarczy zamrozić trochę truskawek i trzymać na zapas. Te lody to również ulubiony deser wśród dzieciaków. Robi się je ekspresowo i wiecie co w nich jest? 🙂 Samo zdrowie! Bez rafinowanego cukru, naturalne, takie domowe Good Lood! 😉 Spróbujcie również nasze Domowe lody na patyku i Egzotyczne lody z mango i ananasa.
„Doskonałe źródło witaminy C
SKŁADNIKI:
- Mrożone truskawki – 450 g
- Banan – 1 duża szt.
- Miód (lub ksylitol) – odrobina
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera przekładamy mrożone truskawki. Miksujemy, aż się rozdrobnią.
- Dodajemy banana, miód lub ksylitol do smaku. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przekładamy do miseczek, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego przekładamy mrożone truskawki. Miksujemy 15 s/obr. 8. Zgarniamy kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy banana, miód lub ksylitol do smaku. Miksujemy 30 s/obr. 6 stopniowo zwiększając do 9.
- Przekładamy do miseczek i podajemybezpośrednio po przygotowaniu.