PrzekąskiSałatki

Sałatka z arbuzem i serem feta

Sałatka ta jest wyśmienita na letnie upalne dni, idealnie nadaje się do zabrania na grilla, bo nie musimy jej przewozić w pojemniku, o którym najczęściej zawsze zapominamy. Wystarczy kupić większą ćwiartkę z arbuza, wydrążyć miąższ, a skorupkę wykorzystać do transportu. 🙂 Pasuje do każdej zastawy, a znajomi będą mile zaskoczeni Twoją pomysłowością.

Uwielbiamy przepisy 3-składnikowe i to kolejny z tej serii. 🙂

Choć na co dzień nie jemy nabiału, zdarza nam się czasami zgrzeszyć. ☺Wtedy sięgamy po grecki ser feta, a dlaczego? 

Prawdziwy ser feta, a więc ten rodem z Grecji, powstaje z mleka owczego i koziego. Nie ma w nim więc ani białek mleka krowiego, ani laktozy. Jako produkt mleczny, może być śmiało dopuszczony do diety osób zmagających się z alergiami na wyżej wymienione składniki.
Proces dojrzewania fety zachodzi przy udziale pożytecznych drobnoustrojów, co czyni ją dobrym źródłem bakterii probiotycznych.
W dodatku oferuje nam pełnowartościowe białko, wapń, witaminę A, K i sód.
Prawdziwa feta nie ma w swoim składzie nawet domieszki mleka krowiego, powstaje przy udziale podpuszczki i solanki. Nie zawiera konserwantów, barwników i ulepszaczy. Jest nieskazitelnie biała, krucha, odpowiednio słona, a nawet nieco pikantna.
Omawiany składnik kuchni greckiej jest jednym z najczęściej podrabianych serów, więc warto poświęcić 2 minuty na kontrolę składu i zapoznanie się z etykietą, która wiele wyjaśnia. ☺

Grecki przysmak w pigułce – czyli czym zajadał się Zeus. 😉

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Arbuz – ćwiartka
  • Świeża mięta – pęczek
  • Ser feta – 150 g
PRZYGOTOWANIE:
  1. Z ćwiartki arbuza wydrążamy miąższ i kroimy go w równe kosteczki o wielkości około 1 cm x 1 cm.
  2. Miętę dokładnie myjemy, obieramy listki i kroimy w cienkie paseczki.
  3. Ser feta kroimy w równą kosteczkę o wielkości podobnej do kosteczek z arbuza.
  4. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby arbuz przeszedł smakiem mięty.
    Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości na oczekiwanie, ważne jest, aby arbuza przechowywać w lodówce. Sałatka smakuje o wiele lepiej schłodzona.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close