O takim śniadaniu każdy marzy. 🙂 A marzenia są od tego, by je spełniać. 🙂 Pyszne i piękne połączenie – bułeczki amarantusowe, masło orzechowe i borówki. Takie śniadanko zaserwowałam ostatnio mojej rodzince i każdemu poprawił się humor na sam jego widok. 🙂 Palce lizać! Ostatnio kanapeczki z owocami są w modzie i wiemy już dlaczego. Są po prostu pyszne! Spontaniczny i jakże udany przepis. 🙂

„Marzenia są od tego by je spełniać 😉

Przepis i składniki na bułeczki amarantusowe znajdziecie TUTAJ

SKŁADNIKI NA MASŁO ORZECHOWE:
  • Orzeszki ziemne bez soli i cukru* – 400 g
  • Miód lub ksylitol – 1 łyżka
  • Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Orzeszki przekładamy na suchą patelnię i prażymy, aż się zarumienią.
  2. Do blendera przekładamy orzeszki, miksujemy aż masa zacznie się upłynniać.
  3. Dodajemy miód i szczyptę soli. Miksujemy aż wszystkie składniki złączą się w gładki krem.
  4. Jeżeli macie bardzo suche orzechy, można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego przekładamy orzeszki. Miksujemy 30 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy miód i szczyptę soli. Miksujemy 20 s/obr. 6-8 stopniowo zwiększając. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby powtarzamy tę czynność, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Jeżeli macie bardzo suche orzechy, można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.

Bułeczki amarantusowe smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy borówkami lub ulubionymi owocami.

W tym przepisie można użyć również pasty sezamowej Sezamowa słodycz.

Smacznego!

Podobają Ci się nasze przepisy i chciałbyś zacząć zdrowo się odżywiać? Zapraszamy do naszego świata diet! 🙂

SKLEP Food Harmony