
Chleby i wypiekiŚniadania
Śniadanie do łóżka
O takim śniadaniu każdy marzy. 🙂 A marzenia są od tego, by je spełniać. 🙂 Pyszne i piękne połączenie – bułeczki amarantusowe, masło orzechowe i borówki. Takie śniadanko zaserwowałam ostatnio mojej rodzince i każdemu poprawił się humor na sam jego widok. 🙂 Palce lizać! Ostatnio kanapeczki z owocami są w modzie i wiemy już dlaczego. Są po prostu pyszne! Spontaniczny i jakże udany przepis. 🙂
„Marzenia są od tego by je spełniać 😉
Przepis i składniki na bułeczki amarantusowe znajdziecie TUTAJ
SKŁADNIKI NA MASŁO ORZECHOWE:
- Orzeszki ziemne bez soli i cukru* – 400 g
- Miód lub ksylitol – 1 łyżka
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Orzeszki przekładamy na suchą patelnię i prażymy, aż się zarumienią.
- Do blendera przekładamy orzeszki, miksujemy aż masa zacznie się upłynniać.
- Dodajemy miód i szczyptę soli. Miksujemy aż wszystkie składniki złączą się w gładki krem.
- Jeżeli macie bardzo suche orzechy, można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego przekładamy orzeszki. Miksujemy 30 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy miód i szczyptę soli. Miksujemy 20 s/obr. 6-8 stopniowo zwiększając. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby powtarzamy tę czynność, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Jeżeli macie bardzo suche orzechy, można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.
Bułeczki amarantusowe smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy borówkami lub ulubionymi owocami.
W tym przepisie można użyć również pasty sezamowej Sezamowa słodycz.
Smacznego!
