Szybka pasta z wędzonej makreli i słonecznika
Szybka pasta z wędzonej makreli i słonecznika to idealne rozwiązanie na fit kanapkę z domowym chlebem. Polecamy z Chlebkiem Czystoziarnisty lub Chlebkiem bezglutenowym z kaszy gryczanej na naturalnym zakwasie.
Dlaczego jeść wędzoną makrelę? Jest ona tłustą rybą i zawiera bardzo duże ilości kwasów omega 3 i omega 6. Super właściwości nadaje jej zawartość selenu, który wpływa korzystnie na odporność organizmu i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Warunki wędzenia – upewnij się, że ryba wędzona była według zasad dobrej Praktyki Produkcyjnej i nie zostały wytworzone WWA, gdyż są to substancje rakotwórcze. Czytajcie etykiety i szukajcie znaku GMP, który jest znakiem prawidłowego procesu wędzenia. Zawsze korzystajcie ze sprawdzonego źródła.
zaleca się aby ryby wędzone jeść od czasu do czasu
SKŁADNIKI:
- Pasta miso – 1 łyżeczka (10 g)
- Wędzona makrela – 1 duża sztuka (180 g)
- Ziarna słonecznika – 1/2 szklanki (50 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera wrzucamy nasiona słonecznika i blendujemy na pył.
- Następnie obieramy filet z ości i dodajemy do słonecznika razem z pastą miso. Wszystko blendujemy na gładki krem.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksujemy wrzucamy ziarna słonecznika i miksujemy 5 s/obr. 10.
- Następnie dodajemy wędzoną makrelę (bez skóry i ości) oraz dodajemy pastę miso. Miksujemy 30 s/obr. 4,5 .
- Jeśli zajdzie taka potrzeba za pomocą kopystki ściągamy pastę ze ścianek naczynia i ponownie miksujemy.