Chlebek czystoziarnisty
Chlebek ten zaskakuje swoim smakiem, prostotą i łatwością przygotowania. To jeden z naszych ulubionych chlebów pełnoziarnistych, bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez konserwantów.
Jest bogaty w wartości odżywcze, błonnik, białko, a do tego stosunkowo niskokaloryczny. Ma wspaniałe właściwości dla osób zmagających się z chorobami sercowo-naczyniowymi. Nasiona te mają właściwości przeciwzapalne, bogate są w witaminy z grupy E, błonnik i są doskonałym źródłem kwasów Omega 3.
SKŁADNIKI:
- Ziarna słonecznika – 1 szklanka
- Siemię lniane – 1 szklanka
- Sezam – 1/2 szklanki
- Pestki dyni – 1/2 szklanki
- Jajka – 3 szt.
- Sól morska – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Wszystkie nasiona mieszamy razem.
- Dodajemy sól, a następnie roztrzepane jajka.
- Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do małej foremki chlebowej (25 cm x 11 cm) wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy przez około 50 minut w temp. 180°C.
Gotowe! 🙂 Szybko, łatwo i przyjemnie!
Spróbuj również nasz równie szybki Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach.
A już wkrótce, w marcu, ruszamy z nowym projektem! 🙂
CATERING DIETETYCZNY FOOD HARMONY
Nasze pyszne jedzonko spakowane w pudełeczka i dostarczone pod Wasze drzwi. 🙂 Chlebek czystoziarnisty na pewno Wam zaserwujemy! 🙂 Jak zwykle znajdziecie u nas dietę bez glutenu i nabiału, dietę klasyczną, dietę wegetariańską i dietę wg zasad dr Dąbrowskiej. 🙂 Wszystko jak zawsze pyszne, zdrowe i kolorowe – w stylu Food Harmony! 🙂 Więcej informacji TUTAJ.