Porcja antyoksydantów, zdrowych tłuszczy i białko. Wszystko czego potrzebuje nasz organizm do dobrego funkcjonowania. Idealna kompozycja dla miłośników ryb i pesto będących na diecie paleo lub diecie białkowo-tłuszczowej. Zdrowa micha jako lunch box do pracy lub fit posiłek w domu.
Dlaczego dieta białkowo–tłuszczowa?
- wspomaga rozpad tkanki tłuszczowej obecnym w diecie białkiem – białkowo-tłuszczowe posiłki przy podwyższonym kortyzolu wywołują rozpad trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych, których zdecydowanie łatwiej pozbywamy się z naszego organizmu poprzez ruch i wysiłek fizyczny. Tym sposobem włączamy turbo spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej.
- przyśpiesza metabolizm
- kształtuje masę mięśniową
- pomaga osiągnąć finalnie redukcję wagi
- wykorzystuje energię z białek i tłuszczów – deficyt glukozy sprawia, że komórki zmieniają swój metabolizm i pozyskują energię z ciał ketonowych, powstających z rozpadu tłuszczów. Tym sposobem osiągamy stan ketozy w naszym organizmie.
- reguluje cukier we krwi
- pomaga opanować słodkie uzależnienie
- wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową – odcięcie dostępu cukrów powoduje, że szkodliwe bakterie obumierają. Rozwój korzystnej mikroflory jelitowej wspieramy obecnością w naszych dietach naturalnych kiszonek.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Jaja kurze – 100 g (2 szt.)
- Łosoś atlantycki – 200 g
- Cukinia – 300 g
- Miks sałat – 100 g
- Ogórki małosolne – 100 g
- Masło klarowane – 1 łyżeczka
DRESSING:
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka gotujemy na miękko. Wkładamy je do zimnej wody obieramy ze skorupek.
- Na patelni roztapiamy masło klarowane i układamy na nim łososia. Pieczemy przez kilka minut, aż rybą będzie gotowa. Następnie mięso drobimy na kawałeczki.
- Za pomocą obieraczki do makaronów wycinamy z cukinii wstążki na wzór nitek spaghetti.
- Ogórki małosolne kroimy w plasterki.
- Mieszamy miks sałat, łososia, makaron z cukinii i ogórki małosolne z pesto, a następnie na wierzchu sałatki układamy jajko przekrojone na pół.