Chleby i wypiekiTop 10

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

Wykonanie tego chlebka jest bardzo łatwe i szybkie, ale trzeba uwzględnić 36 godzin na powstanie zakwasu na gryce i wyrośnięcie. Warto jednak odczekać swoje 🙂 chleb ten jest pyszny, utrzymuje swoją świeżość przez kilka dni i reguluje trawienie. Dodatkowo ma on niski indeks gimniczny, dlatego polecany jest w wielu dietach oraz dla osób cierpiących na miażdżyce, cukrzyce, czy celiakię.

Niepalona kasza gryczana jest ogólnie idealnym i zdrowym zamiennikiem pszennej mąki. Jest bogata w białko i witaminy z grupy B. Jest wspaniałym  źródłem żelaza, cynku, miedzi, potasu i fosforu.

SKŁADNIKI:
  • Kasza gryczana niepalona – 3 szklanki
  • Sól himalajska – 1,5 łyżeczki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 4 łyżki
  • Siemię lniane – 1/2 szklanki
  • Ziarna słonecznika – 1/2 szklanki
  • Czarnuszka – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kasze przepłukujemy dokładnie i zalewamy podwójną ilością wody, odstawiamy na 24 godziny. W ten sposób powstaje nam tak cenny zakwas gryczany.
  2. Następnie odlewamy resztę wody (nie płuczemy już kaszy), a zakwas odstawiamy.
  3. Przekładamy kaszę do blendera, dodajemy sól, miód i oliwę. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę odlanego zakwasu.
  4. Do masy dodajemy siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszkę. Mieszamy.
  5. Przelewamy masę do foremki, posypujemy słonecznikiem lub czarnuszką i odstawiamy na 12 godzin do ciepłego miejsca.
  6. Pieczemy w temp. 180℃ przez około 1h. Najlepiej jest włożyć chlebek do nierozgrzanego piekarnika, bo w czasie rozgrzewania piekarnika chlebek dodatkowo wyrośnie. W zależności od piekarnika możemy wtedy odrobinę skrócić czas pieczenia chleba.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Kaszę gryczaną przepłukujemy i zalewamy wodą. Pozostawiamy na 24h.
  2. Po 24h odlewamy wodę z kaszy gryczanej. Można użyć do tego koszyczka z Thermomixa.
  3. Kaszę wsypujemy do naczynia miksującego, dodajemy sól, miód, czarnuszkę i oliwę. Miksujemy 1 min/obr. 10 od czasu do czasu mieszając kopystką.
  4. Do masy dodajemy siemię lniane i ziarno słonecznika. Całość mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
  5. Foremkę do chleba wykładamy papierem pergaminowym, przekładamy masę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 12h w ciepłym miejscu.
  6. Chlebek wkładamy do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do temp. 180°C. Pieczemy przez około 1h.

Gryka używana jest w wielu dietach przeciwrakowych ze względu na swoje wspaniałe właściwości. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na poprawę naszego metabolizmu, a także obniżenie cholesterolu we krwi.

Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.
Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar

detoks sokowy
detoks

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close