Wykonanie tego chlebka jest bardzo łatwe i szybkie, ale trzeba uwzględnić 36 godzin na powstanie zakwasu na gryce i wyrośnięcie. Warto jednak odczekać swoje 🙂 chleb ten jest pyszny, utrzymuje swoją świeżość przez kilka dni i reguluje trawienie. Dodatkowo ma on niski indeks gimniczny, dlatego polecany jest w wielu dietach oraz dla osób cierpiących na miażdżyce, cukrzyce, czy celiakię.

Niepalona kasza gryczana jest ogólnie idealnym i zdrowym zamiennikiem pszennej mąki. Jest bogata w białko i witaminy z grupy B. Jest wspaniałym  źródłem żelaza, cynku, miedzi, potasu i fosforu.

SKŁADNIKI :
  • 3 szklanki kaszy gryczanej nie palonej
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:

Kasze przepłukujemy dokładnie i zalewamy podwójną ilością wody, odstawiamy na 24 godziny. W ten sposób powstaje nam tak cenny zakwas gryczany.

Następnie odlewamy resztę wody (nie płuczemy), a zakwas odstawiamy.  Przekładamy kaszę do blendera, dodajemy sól, miód i oliwę. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę odlanego zakwasu.

Do masy dodajemy siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszkę. Przelewamy do foremki, posypujemy słonecznikiem lub czarnuszką i odstawiamy na 12 godzin do ciepłego miejsca.

Pieczemy w temperaturze 180℃ przez około jedną godzinę. Najlepiej jest włożyć chlebek do nie rozgrzanego piekarnika, w czasie rozgrzewania piekarnika chlebek dodatkowo wyrośnie. W zależności od piekarnika możemy wtedy odrobinę skrócić czas pieczenia chleba.

Gryka używana jest w wielu dietach przeciwrakowych ze względu na swoje wspaniałe właściwości. Jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na poprawę naszego metabolizmu, a także obniżenie cholesterolu we krwi.