Dyniowe muffinki

Chyba nie ma lepszego śniadania białkowo tłuszczowego 🙂 Kto lubi ? Bo my uwielbiamy 🙂 Dlatego właśnie powstał przepis na te muffinki białkowo – tłuszczowe Idealne dla sportowców, dodają energii, a do tego idealnie nadają się do zabrania w podróż lub wycieczkę w góry 🙂 zróbcie na zapas bo znikają w mig 🙂

SKŁADNIKI:
  • 300g upieczonej dyni
  • 2 banany około 180g
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 55g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do piecznie
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów pecan
  • 80 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
W blenderze mieszamy na wolnych obrotach banana, dynię, jajka, mąkę kokosową z masłem Ghee, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Można opcjonalnie dosłodzić ksylitolem lub miodem.
Następnie dodajemy orzeczy pekan i czekoladę i wszystko razem dobrze mieszamy.
Przekładamy masę do foremek na muffinki pieczemy około 25 do 30 minut.

PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:

1. Piekarnik rozgrzać do 180℃
2. Do kielicha włożyć orzechy pekan i zmiksować 4s/obr.6, przesypać do miseczki
3. Do kielicha włożyć czekoladę zmiksować 4s/obrt5, przesypać do miseczki
4. Do kielicha włożyć banany, dynię, jajka, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, masło Ghee, cynamon i opcjonalnie ksylitol wszystko miksować 20s./obrt. 8
5. Dodać orzechy pekan i czekoladę zamieszać kopystką.
6. Wypełnić pojemniki na muffinki
7. Piec w piekarniku 25 min do 30 minut

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki


Zobacz diety na Thermomix: