Fit tarta z jabłkami i cynamonem

Nie ma jak fit deser bez wyrzutów sumienia 🙂 Co powiecie na ciasto kruche z kaszy gryczanej i jaglanej w towarzystwie oleju kokosowego? Zapowiada się nieźle 🙂 A do tego bez cukru. Nie ma jak nasze Polskie jabłka, a do tego duża porcja cynamonu 🙂

Jabłka z cynamonem smakują najlepiej

SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 70 g ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki wody
  • 6 jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Spód do tarty pieczemy około 15 minut.

CIASTO KRUCHE:

Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy i dolewamy po troszku wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale nie było zbyt płynne. Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomix na funkcji interwał wystarczy minutka 🙂
Jeśli nie macie w domu mąki gryczanej lub jaglanej dla podpowiedzi dodamy, że robi się je bardzo łatwo w Thermomix lub dobrym blenderze, wystarczy tylko zmielić.
W tortownicy układamy ciasto rozgniatając je piąstkami tak aby było cienkie. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i zapiekamy około 15 minut.
W między czasie obieramy jabłka i kroimy je w łódeczki.
Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki.

Podpieczoną tatrę wykładamy jabłkami posypujemy cynamonem i orzechami.
Ponownie zapiekamy w temperaturze około 160°C przez następne 40-50 minut, aż jabłka zmiękną.
Fit tarta gotowa, a co najlepsze przy takim składzie można ją jeść bez wyrzutów sumienia nawet na śniadanie 🙂

Interesujesz się zdrowym stylem życia i nie wiesz jak zacząć?

Zapraszamy na nasz październikowy FIT WEEKEND w SPA – będzie zdrowo, będzie pysznie i będzie duża dawka energii na dobry start 🙂

FIT WYJAZD OCZYSZCZAJĄCY-detox-dieta-fitness-relaks

Fit tarta z jabłkami i cynamonem

Fit tarta z jabłkami i cynamonem