Jeśli szukaliście miękkiego chlebka bezglutenowego, to właśnie go znaleźliście. Chlebek ten można zrobić w wersji słonej lub słodkiej, w zależności od waszych upodobań ☺ Wersja słodka idealnie nadaje się dla dzieci można dodatkowo posmarować kromeczki dżemem lub masłem orzechowym, a do tego położyć plasterki banana na kanapkę. Nie tylko wasze dzieci będą się zajadać takimi kanapeczkami ale sami też pewnie się skusicie ☺
Jeśli walczycie z candidą, lub jesteście na diecie o niskim indeksie glikemicznym czy też białkowo tłuszczowej bez węgli trafiliście w sedno. To jest właśnie chlebek który idealnie nadaje się do waszego menu ☺
Spokojnie można go przetrzymywać w lodówce nawet do kilku dni. Wystarczy zawinąć go w papier pergaminowy aby nie sechł i włożyć do szczelnego pojemniczka.

Polecamy szybkie zakupy w sklepie internetowym EKOCHATKA  – jest to nasz nowy partner i ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie oraz online 🙂  świetne produkty, wspaniała obsługa i dobre ceny.

Szybkie zakupy z dostawą do domu na terenie całej Polski:)  

SKŁADNIKI :
  • 6 szt. jaja kurze (370 g)
  • 35 g masło klarowane
  • 120 g mąka kokosowa
  • 50 ml mleka roślinnego (kokosowe, orzechowe)
  • ½ łyżeczki Sól Himalajska
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie dla uzyskanie słodkiego smaku)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24cmx11cm), wyłożyć papierem pergaminowym
  2. W małym garnuszku na małym ogniu roztopić masło klarowane lub olej kokosowy, odczekać do wystygnięcia
  3. Dodać masła do jajek i dobrze wymieszać tak aby się połączyły
  4. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól himalajską i miód opcjonalnie dla uzyskania słodkiego smaku, wszystko dokładnie wymieszać, dodając w między czasie mleko roślinne, aż do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji
  5. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem pergaminowym
  6. Chlebek zapiekać około 35-45 minut a następnie sprawdzić za pomocą testu suchego patyczka
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24cmx11cm), wyłożyć papierem pergaminowym
  2. Do naczynia miksującego dodać masło klarowane lub olej kokosowy, rozpuść 50s./100°C/obr.1
  3. Dodać jajka wymieszać 20s./obr.3
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól himalajską i miód opcjonalnie dla uzyskania słodkiego smaku, wszystko dokładnie wymieszać 30 s./obr. 5, w trakcie mieszania dolewać mleka kokosowego do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji
  5. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem pergaminowym
  6. Chlebek zapiekać około 35-45 minut a następnie sprawdzić za pomocą testu suchego patyczka

Jeśli podobają się wam przepisy białkowo – tłuszczowe  i rozważacie przejście na taką dietę zachęcamy do przeczytania naszego artykułu.

Dieta białkowo – tłuszczowa – czyli jak włączyć turbo spalanie tkanki tłuszczowej

A w naszym sklepie 7-dniowa dieta białkowo tłuszczowa ☺

KUP TERAZ

WARSZTATY KULINARNE – ZOBACZ TUTAJ

NATURALNE SUPLEMENTY DIETY – TUTAJ