Wbrew pozorom bardzo łatwy i szybki przepis do wykonania. Krakersy w tej wersji są niesłychanie zdrowe, a to za sprawą siemienia lnianego, które jest głównym składnikiem. Idealnie wpływają na trawienie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi i regulują poziom glukozy. Są świetną przekąską, albo dodatkiem do sałatek, czy past, idealnie sprawdzają się w podróży i można je przechowywać nawet do miesiąca.

SKŁADNIKI (wkład do suszarki):
  • 300 g siemienia lnianego namoczonego w wodzie 3 godziny
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • sól himalajska
  • 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:

Siemię lniane namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 3 godziny, tak aby powstała kisielowa konsystencja. Można je również namoczyć na noc i rano zabrać się za robienie krakersów.
Następnie zblendować wszystkie pozostałe składniki, dodać siemię lniane razem z powstałym kisielem i wszystko zmieszać. Jeśli całość wychodzi zbyt rzadka, dosypać jeszcze siemienia lnianego, tak aby otrzymać zwartą papkę.

Rozłożyć papier pergaminowy na wszystkich poziomach suszarki (zazwyczaj jest to pięć poziomów) masę wyłożyć na papier i utworzyć cienka warstwę.
Suszyć na maksymalnej temperaturze około 70℃, aż krakersy będą chrupkie. Zazwyczaj jest to minimum 7 godzin, dlatego najlepiej zostawić krakersy w suszarce na noc. Rano beda na pewno gotowe i pysznie chrupkie 🙂

My używamy standardowej suszarki do suszenia grzybów. Ma ona kilka poziomów do suszenia, można kupić ją praktycznie wszędzie, zwłaszcza w sezonie grzybowym i jest stosunkowo tania.

Polecamy jej zakup i testowanie innych naszych przepisów z jej użyciem np. Buraczane kokosanki