Naleśniki szpinakowe z jajkiem i boczkiem

Naleśniki szpinakowe idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie jajka, boczku i warzyw. Można je również wykorzystać na obiad i zwinąć w nich ulubiony farsz. Mają delikatny smak, także praktycznie wszystko będzie w nich dobrze smakować;) Tym razem wykorzystałyśmy mąkę jaglaną do przygotowania bezglutenowych naleśników i sprawdziła się super 🙂

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI (6-7SZTUK):
  • 60 g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka roślinnego (my użyłyśmy owsianego – przekierowanie do mleko owsiane
  • 15 g oleju roślinnego
  • garść szpinaku
  • mały ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli
  • woda ( może być gazowana)
SKŁADNIKI NA RESZTĘ ŚNIADANIA:
  • 2 jajka
  • 2 cienkie plastry boczku
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • kawałek papryki
  • kilka liści zieleniny (szpinak, sałata)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • chili (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania naleśników wystarczy przełożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, mleko i olej do blendera i miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Używając Thermomix mieszaj 30s/ obr.5
Mąkę można przygotować mieląc kaszę jaglana na wysokich obrotach.

Odstaw ciasto na około 10 min lub dłużej.

Jeżeli ciasto jest za gęste dodaj trochę wody, może być gazowana. Ma powstać ciasto, które swobodnie będzie rozprowadzać się po patelni.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

W międzyczasie włóż do piekarnika na papierze do pieczenia boczek i piecz w 180℃, do momentu aż się zarumieni i tłuszcz się trochę wypiecze. W zależności jak mocno spieczony boczek lubisz 🙂

Przygotuj jaja sadzone na patelni, smażąc na masle klarowanym

Pokrój paprykę w paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki.

Na talerzu ułóż naleśniki, na nich jajka sadzone, boczek, pomidorki, paprykę, szpinak lub sałatę. Wszystko posyp solą, pieprzem i chili.

Smacznego 🙂

Naleśniki szpinakowe z jajkiem i boczkiem


Zobacz diety na Thermomix: