PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

Wspaniała i szybka przekąska na lepszy apetyt i trawienie. Pyszna słodko- kwaśna z nutką chili, a dodatkowo umili oczekiwanie przed jedzeniem.
Wspaniały dodatek do sałatek dlatego warto je mieć pod ręką, a w zamkniętym szklanym pojemniczku można je przechowywać nawet do miesiąca 🙂

Pestki dyni znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, choć nie każdy je lubi w tym połączeniu są naprawdę smakowite.

10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ PESTKI DYNI:

1. Bogate źródło magnezu, cynku i fosforu, żelazu, magnezu i miedzi
2. Z uwagi na zawartość tryptofanu są pomocne przy bezsenności, niepokoju, i obniżonym nastroju
3. Wspierają układ odpornościowy
4. Składnik antyzapalnej diety
5. Mają działanie alkalizujące
6. Zawierają kawasy Omega 3 i 6
7. Zwalczają pasożyty
8. Bogate źródło witaminy E
9. Działają korzystnie na prostatę
10. Wzmacniają włosy, paznokcie i kości

SKŁADNIKI:
  • 100 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chilli
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180° C z funkcją termoobiegu i najlepiej podpiekaniem od dołu.
Pestki dyni pomieszaj ze wszystkimi składnikami tak aby przyprawy się poprzyklejały.
Rozłóż na papierze pergaminowym i piecz przez około 3-5 minut co jakiś czas mieszając.
Pestki powinny zacząć strzelać jak popcorn, wtedy są ekstra chrupiące.

Przy tym przepisie trzeba być bardzo czujnym, żeby nie spalić dyni, gdyż będzie gorzka.

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM