PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

Wspaniała i szybka przekąska na lepszy apetyt i trawienie. Pyszna słodko- kwaśna z nutką chili, a dodatkowo umili oczekiwanie przed jedzeniem.
Wspaniały dodatek do sałatek, dlatego warto je mieć pod ręką. W zamkniętym szklanym pojemniczku można je przechowywać nawet do miesiąca 🙂

Pestki dyni znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, choć nie każdy je lubi w tym połączeniu są naprawdę smakowite.

10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ PESTKI DYNI:

1. Bogate źródło magnezu, cynku i fosforu, żelazu, magnezu i miedzi
2. Z uwagi na zawartość tryptofanu są pomocne przy bezsenności, niepokoju, i obniżonym nastroju
3. Wspierają układ odpornościowy
4. Składnik antyzapalnej diety
5. Mają działanie alkalizujące
6. Zawierają kawasy Omega 3 i 6
7. Zwalczają pasożyty
8. Bogate źródło witaminy E
9. Działają korzystnie na prostatę
10. Wzmacniają włosy, paznokcie i kości

SKŁADNIKI:
  • 100 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chilli
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180° C z funkcją termoobiegu i najlepiej podpiekaniem od dołu.
Pestki dyni pomieszaj ze wszystkimi składnikami, tak aby przyprawy się złączyły i pokleiły z pestkami.
Rozłóż na papierze pergaminowym i piecz przez około 3-5 minut co jakiś czas mieszając.
Pestki powinny zacząć strzelać jak popcorn, wtedy są ekstra chrupiące.

Przy tym przepisie trzeba być bardzo czujnym, żeby nie spalić dyni, gdyż będzie gorzka!!!!

A kto lubi nasze przepisy i chciałby posmakować ich w realu, zapraszamy na nasz kwietniowy FIT WEEKEND 🙂 lista powoli się zamyka 🙂

Fit Weekend – Wyzwanie do lata

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

 

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM

PRAŻONE PESTKI DYNI Z CHILI I MIODEM


Zobacz diety na Thermomix: