Dla wszystkich fanów kuchni wegetariańskiej dziś u nas sałatka z falafelami czyli kotlecikami z cieciorki, które dotarły do nas z krajów Bliskiego Wschodu. Sałatki to jedne z naszych ulubionych dań w czasie upalnych dni. Idealnie nadają się na lunch do pracy, kolację, choć zdarza nam się też je jeść na śniadanie. 😉

W 100 g ciecierzycy znajduje się, aż 8,86 g białka.

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a co za tym idzie licznych chorób serca, chorób wieńcowych czy zawału serca.

SKŁADNIKI:
  • Roszponka – 100 g
  • Pomidorki koktajlowe  – 10 szt.
  • Oliwki z paprykami peperoni – 10 szt.
  • Ogórki – 2 szt.
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Cytryna
  • Oliwa z oliwek
  • Falafel*
  • Humus*
PRZYGOTOWANIE:
  1. Najlepiej jest zacząć od przygotowania humusu.
  2. Następnie pieczemy Falafel.
  3. Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy w suszarce do sałat.
  4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki.
  5. Ogórki obieramy, a następnie, za pomocą wycinaczki do makaronów, robimy spaghetti. Można również użyć obieraczki do ziemniaków i uzyskacie wtedy ogórkowe wstążki. ☺
  6. Wszystko rozkładamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą do smaku.
  7. Całość posypujemy sezamem.

Zapraszamy również do świata naszych kolorowych diet. 🙂

DIETY FOOD HARMONY – TUTAJ

WARSZTATY KULINARNE – TUTAJ