Dla wszystkich fanów kuchni wegetariańskiej. Sałatka z falafel czyli kotlecikami z cieciorki, które dotarły do nas z krajów bliskiego wschodu. Sałatki to jedne z naszych ulubionych dań w czasie upalnych dni. Idealnie nadają się na lunch do pracy kolacje, choć zdarza nam się też je jeść na śniadanie 🙂

W 100 g ciecierzycy znajduje się, aż 8,86 g, które wykazuje dużą wartość odżywczą, dostarczając aminokwasów

 

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a co za tym idzie licznych chorób serca, chorób wieńcowych czy zawału serca.

SKŁADNIKI:
  • 100 g Roszponka
  • 10 szt. Pomidorki koktajlowe
  • 10 szt. Oliwki z paprykami peperoni
  • 2 ogórki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • Falafel*
  • Humus*

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najlepiej jest zacząć od przygotowania humusu
2. Następnie upiecz Falafel
3. Roszponkę dokładnie umyj i obsusz w suszarce do sałat
4. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki
5. Ogórki obierz, a następnie za pomocą wycinaczki do makaronów zrób spaghetti. Można również użyć obieraczki do ziemniaków i uzyskacie wtedy ogórkowe wstążki ☺
6. Wszystko rozłóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą do smaku.
7. Całość posyp sezamem

 

 

Zapraszamy również do świata naszych kolorowych diet 🙂

DIETY FOOD HARMONY – SKLEP