Sałatka z gorgonzolą i borówkami

Jeśli jesteś fanem sałatek z nutką słodyczy, ta właśnie jest dla ciebie 🙂 My je uwielbiamy, są proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo apetyczne 🙂 Taka właśnie jest sałatka z gorgonzolą i borówkami. Jest to dość ciekawe połączenie, a zarazem efektowne. Idealna dla wszystkich fanów borówek i karmelizowanych orzechów.

SKŁADNIKI:

  • pęczek rukoli
  • 250 g borówki Amerykański
  • 150 g sojowej gorgonzoli z chlorella
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od przygotowania skarmelizowanych orzechów.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy wrzucamy orzechy i polewamy miodem, odkładamy do wystygnięcia.
Następnie dokładnie myjemy liście rukoli i osuszamy je, w ten sposób będzie chrupka.
Borówkę Amerykańską można zamoczyć na chwilę w wodzie i dodać kilka kropel wyciągu z pestek grejpfruta, który ma działanie anty-pleśniowe.
Gorgonzolę kroimy na małe kosteczki. Jeśli nie masz nietolerancji na laktozę można równie dobrze urzyć normalnej gorgonzoli też będzie się fajnie komponować 🙂
Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy oliwą.

Nasza sałatka jest gotowa do jedzenia. Smacznego 🙂

Jeśli nie macie czasu na karmelizowanie orzechów, warto zawsze mieć pod ręką czekoladową granolę z kaszą gryczaną również idealnie się tu wkomponuje 🙂

Sałatka z gorgonzolą i borówkami

Sałatka z gorgonzolą i borówkami