PrzekąskiSałatki

Awokadowy ogród

Łatwo, szybko i przyjemnie! 🙂 Wspaniała wiosenno-letnia przekąska. Idealne połączenie dobrych tłuszczów z białkami. Pomimo tego, że awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców, to w jego miąższu znajduje się sporo jednonienasyconych tłuszczów, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. 🙂 Czego chcieć więcej od przekąski? 😉

SKŁADNIKI:
  • Awokado – 2 szt.
  • Dowolne kiełki
  • Roszponka
  • Sezam
  • Chili
  • Limonka
HUMUS:
  • Ugotowana ciecierzyca – 200 g
  • Sok z cytryny do smaku
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
  • Woda
PRZYGOTOWANIE:
  1. Zaczynamy od przygotowania humusu. Najlepiej jest ciecierzycę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas, można też użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie.
  2. Następnie wszystkie składniki na humus blendujemy do powstania gładkiej masy.
  3. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy od skórki. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy chili i sezamem.
  4. Połówki awokado faszerujemy humusem, posypujemy roszponką i kiełkami.
  5. Zdrowa przekąska gotowa w kilka minut, a swoim wyglądem zachwyci nie jednego. Dla lepszego efektu można przyozdobić danie jadalnymi kwiatami.

Awokadowy ogród

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close