Łatwo, szybko i przyjemnie! 🙂 Wspaniała wiosenno-letnia przekąska. Idealne połączenie dobrych tłuszczów z białkami. Pomimo tego, że awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców, to w jego miąższu znajduje się sporo jednonienasyconych tłuszczów, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. 🙂 Czego chcieć więcej od przekąski? 😉
SKŁADNIKI:
- Awokado – 2 szt.
- Dowolne kiełki
- Roszponka
- Sezam
- Chili
- Limonka
HUMUS:
- Ugotowana ciecierzyca – 200 g
- Sok z cytryny do smaku
- Czosnek – 1 ząbek
- Sezam – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Oliwa z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
- Woda
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od przygotowania humusu. Najlepiej jest ciecierzycę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas, można też użyć już ugotowanej ciecierzycy w zalewie.
- Następnie wszystkie składniki na humus blendujemy do powstania gładkiej masy.
- Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i oddzielamy od skórki. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy chili i sezamem.
- Połówki awokado faszerujemy humusem, posypujemy roszponką i kiełkami.
- Zdrowa przekąska gotowa w kilka minut, a swoim wyglądem zachwyci nie jednego. Dla lepszego efektu można przyozdobić danie jadalnymi kwiatami.