Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i nasion chia
Uwielbiamy chlebki gryczane na naturalnym zakwasie. Szkoda tylko, że zawsze czas oczekiwania jest taki długi. Poniższy przepis jest szybszą wersją Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej, gdyż razem z namaczaniem kaszy można go przyrządzić w 3 godziny. Jest to przede wszystkim czas namaczania kaszy i pieczenia, bo tak naprawdę chlebek ten przyrządza się w 10 minut. Wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. 🙂
SKŁADNIKI:
- Kasza gryczana niepalona – 300 g
- Nasiona chia – 60 g
- Olej kokosowy – 50 ml
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 i 1/2 łyżeczki
- Sól himalajska – 1/2 łyżeczki
- Kminek – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, zalewamy dużą ilością wody i odkładamy na około 2 godziny, aż kasza będzie miękka.
- W osobnym naczyniu namaczamy nasiona chia w 150 ml wody i również odstawiamy na 2 godziny, aż uzyskają żelową konsystencję.
- Po około 2 godzinach odcedzamy kaszę gryczaną przez sitko, a następnie dodajemy nasiona chia, 100 ml wody, olej kokosowy, proszek do pieczenia, sól himalajską i kminek. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
- Przelewamy masę do foremki chlebowej wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy kminkiem na wierzchu.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut lub tak, aby chlebek był miękki w środku, a chrupki na zewnątrz. Wystudzamy przed jedzeniem.
Więcej na temat samej diety, jej zasad i efektów przeczytacie w naszym artykule DIETA WARZYWNO-OWOCOWA – co musisz o niej wiedzieć? Koniecznie zapoznajcie się z tematem, a jeżeli macie jakieś pytania piszcie śmiało na foodharmonydiety@gmail.com lub przez Messenger.
Na Wasze życzenie układamy też diety indywidualne, wystarczy do nas napisać i ustalimy szczegóły. 🙂