![](https://foodharmony.pl/wp-content/uploads/2020/06/pestycydywwarzywach-940x660-1.jpg)
Jak w naturalny sposób oczyszczać warzywa i owoce z bakterii i pestycydów?
Environmental Working Group (EWG) co roku zajmuje się badaniem zawartości pestycydów w ogólnie dostępnych warzywach i owocach. Niestety stosowanie pestycydów jest powszechnym zjawiskiem wśród rolników i ciężko w dzisiejszych czasach znaleźć produkty, które są od nich wolne. Mimo iż pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, mają niestety bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, a co więcej w dużych dawkach są toksyczne. Dlatego właśnie powinniśmy ich unikać w trosce o nasze zdrowie.
Czym różni się działanie pestycydów na człowieku w porównaniu do robaka?
Człowiek jest większy i więcej musi ich dostarczyć, aby zadziałały.
Organizacja EWG opracowała listy produktów, które zawierają najmniej jak i najwięcej pestycydów.
Czy słyszeliście kiedyś o tak zwanej czystej piętnastce i parszywej dwunastce?
Czysta piętnastka to warzywa i owoce, które praktycznie nie wchłaniają pestycydów więc niekoniecznie musimy wybierać tylko te ekologiczne.
- Kukurydza bez GMO
- Awokado
- Ananas
- Kapusta
- Cebula
- Groszek cukrowy
- Papaja
- Szparagi
- Mango
- Bakłażan
- Melon biały
- Kiwi
- Melon żółty
- Kalafior
- Grejpfrut
Parszywa dwunastka to lista owoców i warzyw, które przesiąknięte są pestycydami i gromadzą w sobie największą ilość toksycznych związków. Warto jest kupować te produkty ze sprawdzonego źródła jak np. w sklepach ekologicznych lub od zaprzyjaźnionego lokalnego rolnika lub prowadzić własny ogródek z ich uprawami.
- Truskawki
- Szpinak
- Nektarynki
- Jabłka
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Czereśnie
- Winogrona
- Seler Naciowy
- Pomidory
- Czerwona Papryka
- Ziemniaki
Jak więc radzić sobie z tym problemem?
Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów i zanieczyszczeń na warzywach i owocach. Niestety sama woda nie wystarcza, dlatego zaleca się uprzednie oczyszczanie warzyw. W szczególności tych z parszywej dwunastki, choć pozostałych przypadkach też to nie zaszkodzi.
Aż do 43% wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalne poziomy pestycydów.
Poniżej przedstawiamy dwa najszybsze i najtańsze sposoby na czyszczenie warzyw i owoców:
-
Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym
Krok 1: Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa i owoce zostawiamy w wodzie przez około 2-3 minuty. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie. Następnie wykonujemy krok 2.
Krok 2: Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na kolejne 2-3 minuty. W ten sposób pozbywamy się pestycydów. -
Płukanie w wodzie z sodą oczyszczoną i wyciągiem z pestek grejpfruta
Na jeden litr wody dodajemy 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na około 5 minut.