Zdrowy dzieciak
Owsianka Czekoladowa Sowa
Ten przepis nie powstałby, gdyby nie mój prawie czteroletni synek. Czekoladowa wersja to zdecydowanie jego faworyt. 🙂 A Pani Sowa smakuje jeszcze lepiej! 😉 Jest bez glutenu, bez nabiału, więc idealna również dla alergika. Owsianka to bogate źródło magnezu, żelaza i witamin. Ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że korzystnie wpływa na florę jelitową. Dodatkowo wzmacnia organizm i sprawność fizyczną! Jeszcze nie przekonałaś swojego dzieciaka do jedzenia owsianki? Spróbuj naszej czekoladowej wersji. 🙂 I sprawdź również przepis na super szybkie Ciasteczka owsiane.
Dzieciaki kochają czekoladę! 🙂
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 1/2 szklanki
- Cukier kokosowy – 2 łyżeczki
- Karob – 1 płaska łyżeczka
- Kakao – 1 płaska łyżeczka
- Sól himalajska – szczypta
- Mleko migdałowe
SKŁADNIKI NA SOWĘ:
- Brzoskwinia – 1 plaster
- Banan – 2 plastry
- Borówki – 2 szt.
- Kiwi – 1 plaster
- Płatki migdałów
- Jagody goji – 3 szt.
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane zalewamy mlekiem migdałowym, aby zmiękły.
- W międzyczasie przygotowujemy składniki na sowę.
- Do płatków dodajemy resztę składników, podgrzewamy cały czas mieszając. Jeżeli owsianka jest za gęsta, to dodaj więcej mleka migdałowego.
- Przełóż owsiankę do okrągłej miseczki.
- Ułóż sowę według zdjęcia. 🙂
Gotowe!