Sosy, dipy i pasty

Pasta z gotowanego kurczaka ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Odstawić nabiał – achh myślałby kto, że takie to proste. Najbardziej tęskniło nam się za twarożkiem ze szczypiorkiem, więc długo szukałyśmy zamienników. I mamy to! Pasta z gotowanego kurczaka okazała się nie tylko fantastycznym zamiennikiem dla twarożka i znakomitym źródłam białka, ale również genialnym pomysłem na to jak wykorzystać kurczaka z rosołu.

Jeśli próbowaliście naszego rosołu z całego kurczaka, to teraz czas wypróbować nasz przepis na pastę z gotowanego kurczaka. Do dzieła, gotowi… Start!

SKŁADNIKI:
  • Pierś z gotowanego kurczaka – 1 szt. (150 g)
  • Szczypiorek – 1 pęczek (20 g)
  • Rzodkiewka – 5 szt. (70 g)
  • Domowy majonez – 2 łyżki (50 g)
  • Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Gotowaną pierś z kurczaka, najlepiej z rosołu, drobniuteńko siekamy i przekładamy do miski.
  2. Szczypiorek siekamy a rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy te składniki do kurczaka.
  3. Dodajemy 2 łyżki domowego majonezu, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję, to pastę można zblendować.
 PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Szczypiorek wkładamy do suchego naczynia miksującego. Rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
  2. Dodajemy rzodkiewkę i miksujemy 3 s/obr. 5.
  3. Dodajemy pierś z kurczaka (najlepiej z rosołu) i miksujemy 5 s/obr. 5.
  4. Dodajemy domowy majonez, sól i pieprz, i mieszamy 10 s/obr. 2.

Gotowe!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close