Sosy, dipy i pasty
Pasta z gotowanego kurczaka ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Odstawić nabiał – achh myślałby kto, że takie to proste. Najbardziej tęskniło nam się za twarożkiem ze szczypiorkiem, więc długo szukałyśmy zamienników. I mamy to! Pasta z gotowanego kurczaka okazała się nie tylko fantastycznym zamiennikiem dla twarożka i znakomitym źródłam białka, ale również genialnym pomysłem na to jak wykorzystać kurczaka z rosołu.
Jeśli próbowaliście naszego rosołu z całego kurczaka, to teraz czas wypróbować nasz przepis na pastę z gotowanego kurczaka. Do dzieła, gotowi… Start!
SKŁADNIKI:
- Pierś z gotowanego kurczaka – 1 szt. (150 g)
- Szczypiorek – 1 pęczek (20 g)
- Rzodkiewka – 5 szt. (70 g)
- Domowy majonez – 2 łyżki (50 g)
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Gotowaną pierś z kurczaka, najlepiej z rosołu, drobniuteńko siekamy i przekładamy do miski.
- Szczypiorek siekamy a rzodkiewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy te składniki do kurczaka.
- Dodajemy 2 łyżki domowego majonezu, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję, to pastę można zblendować.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Szczypiorek wkładamy do suchego naczynia miksującego. Rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
- Dodajemy rzodkiewkę i miksujemy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy pierś z kurczaka (najlepiej z rosołu) i miksujemy 5 s/obr. 5.
- Dodajemy domowy majonez, sól i pieprz, i mieszamy 10 s/obr. 2.
Gotowe!