Chlebek czystoziarnisty

Chlebek ten zaskakuje swoim smakiem, prostotą i łatwością przygotowania. Jeden z naszych ulubionych chlebów pełnoziarnistych, bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez konserwantów.

Bogaty w wartości odżywcze, błonnik, białko, a do tego stosunkowo nisko kaloryczny. Ma wspaniałe właściwości dla osób zmagających się z chorobami sercowo – naczyniowymi. Nasiona te mają właściwości przeciwzapalne bogate są w witaminy z grupy E, błonnik i są wspaniałym źródłem kwasów Omega 3.

SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki pestek dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Wszystkie nasiona mieszamy razem dodajemy soli, a następnie roztrzepane jajka.
Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do małej foremki chlebowej (25cm x 11cm) wyłożonej pergaminem.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe 🙂 szybko, łatwo i przyjemnie.

Spróbuj również nasz równie szybki Prosty chleb bezglutenowy na drożdżach

Chlebek czystoziarnisty

Chlebek czystoziarnisty

Chlebek czystoziarnisty

Chlebek czystoziarnisty