Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami

Większość dzieciaków lubi klopsiki 🙂 w tej wersji przemycamy w środku czerwoną soczewicę, która dostarczy wielu cennych składników odżywczych, dzieciaki nie muszą w końcu wiedzieć ze coś tam w nich jest. Soczewica zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. W połączeniu z duszonymi warzywami stanowi pyszny, odżywczy obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mielonej cielęciny
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • jajko
  • maka ryżowa lub kukurydziana
  • masło klarowane
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Na tarce na drobnych oczkach ścieramy marchewki i pietruszkę. Szatkujemy drobno pora, kapustę włoską. Wszystko podsmażamy kilka minut na maśle klarowanym. Dolewamy około pół litra wody i dusimy wszystko 20 minut.
Doprawiamy solą do smaku.

Bierzemy się za przygotowanie klopsów.
Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Cebulę szatkujemy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
Natkę pietruszki szatkujemy drobno.

Do cielęciny dodajemy soczewicę, cebulkę, natkę pietruszki, jajko, sól i mąkę – tyle aby skleić wszystkie składniki.

Formujemy okrągłe klopsiki, które należy obtoczyć również w mące.

Delikatnie wsadzamy je do naszych duszonych warzyw. Dolewamy wody tak, aby mniej więcej przykryła klopsy do połowy ich wielkości. Całość dusimy około 20-30 minut.

Klopsy razem z warzywami podajemy z kaszą jaglaną.

Smacznego 🙂

Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami

Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami