Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Dziś przygotowałyśmy dla was trochę mniej tradycyjny krupnik 🙂 mnóstwo warzyw i kasza jaglana 👍 w tej wersji ma pyszny lekko słodkawy smak, idealny dla każdego dzieciaka 🙂 buliony warzywne to bomba witamin, dlatego warto je wprowadzać jak najczęściej do diety zarówno naszej jak i najmłodszych. Kasza jaglana to jak wiadomo królowa kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Odkwasza i oczyszcza organizm i jest skarbnicą witamin i minerałów. Jedzmy jej jak najwięcej na zdrowie! Taka wersja krupniku pasuje na każdą porę roku!

Kasza jaglana – mało skrobi, dużo przyswajalnego białka

SKŁADNIKI:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • masło klarowane
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglana gotujemy i odstawiamy na bok.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie pozostałe warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na maśle klarowanym kilka minut.
Następnie zalewamy wodą około 2 litry lub wedle uznania, w zależności jak treściwą zupę lubicie. Dodajemy ziemniaki.
Całość gotujemy 20-25 minut.
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, solimy i pieprzymy do smaku.

Gotowe:)

Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Lekki krupnik z kaszą jaglaną