O takim śniadaniu każdy marzy 🙂 a marzenia są od tego by je spełniać 🙂 Pyszne i piękne połączenie – bułeczki amarantusowe, masło orzechowe i borówki. Takie śniadanko zaserwowałam ostatnio mojej rodzince i każdemu poprawiło humor na sam widok 🙂 Palce lizać. Ostatnio kanapeczki z owocami są w modzie i wiemy już dlaczego, są po prostu pyszne. Spontaniczny i jakże udany przepis 🙂

„marzenia są od tego by je spełniać 😉

Przepis i składniki na bułeczki amarantusowe znajdziecie TUTAJ

SKŁADNIKI NA MASŁO ORZECHOWE:
  • 400 orzeszków ziemnych bez soli i cukru*
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
  1. Orzeszki przekładamy na suchą patelnię i prażymy aż kolor się zarumieni
  2. Do blendera przekładamy orzeszki, miksujemy aż masa zacznie się upłynniać.
  3. Dodać miód i szczyptę soli. Miksować aż wszystkie składniki złączą się w gładki krem.
  4. Jeżeli macie bardzo suche orzechy można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego przełożyć orzeszki. Miksować 30 s/ obr. 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać miód i szczyptę soli. Miksować 20 s/ obr. 6-8 stopniowo zwiększając. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby powtórzyć czynność, aż do uzyskania gładkiej masy
  3. Jeżeli macie bardzo suche orzechy można dodać łyżkę oleju np. orzechowego, kokosowego, słonecznikowego.

Bułeczki amarantusowe smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy borówkami lub ulubionymi owocami.

W tym przepisie można użyć również pasty sezamowej Sezamowa słodycz

Smacznego!

Podobają ci się nasze przepisy i chciałbyś zacząć zdrowo się odżywiać? Zapraszamy do naszego świata diet 🙂

SKLEP Food Harmony