Śniadania

Śniadania białkowo-tłuszczowe – 10 pomysłów

Śniadania białkowo-tłuszczowe stały się ostatnimi czasy bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób aktywnych i trenujących. I dobrze, ponieważ start dnia od posiłku bazującego na dobrych tłuszczach da Ci uczucie sytości, wspomoże odchudzanie i zmniejszy ochotę na słodycze w ciągu reszty dnia. Osobiście najbardziej lubimy śniadania białkowo-tłuszczowe, a to dlatego, że nam dodają one mnóstwo energii o poranku! Węglowodany sprawiają, że robimy się senne, dlatego wolimy je jeść w późniejszych porach dnia. Jeżeli rano czujecie się ospali po śniadaniu bazującym na węglowodanach, po prostu spróbujcie je zamienić na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Obserwujcie swoje samopoczucie i sami zdecydujcie czy to odpowiednia wersja dla Was. Jak wiadomo nie ma jednej diety, która byłaby odpowiednia dla każdego. Trzeba szukać swojej drogi. 🙂

Dlaczego jeszcze lubimy śniadania białkowo-tłuszczowe?

  • nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi (dobra informacja dla cukrzyków)
  • dają zdecydowanie większe poczucie sytości niż śniadanie węglowodanowe
  • wpływają korzystnie na zaburzenia snu
  • wspierają spalanie tkanki tłuszczowej
  • hamują zachcianki na słodkie
  • są pyszne i szybkie w przygotowaniu
  • polecane są osobom przemęczonym i prowadzącym stresujący tryb życia.

thermowizja
Mówiąc o śniadaniach białkowo-tłuszczowych mamy na myśli takie, które skomponowane są z następujących składników:

  • warzywa
  • niewielkie ilości owoców o niskim indeksie glikemicznym
  • ziarna
  • pestki
  • orzechy
  • jaja
  • mięso
  • ryby i owoce morza
  • dobrej jakości pełnotłusty nabiał
  • oleje roślinne

Mówiąc o warzywach, najlepiej wybierać jako bazę te zielone i strączkowe, a ograniczyć te z dużą ilością skrobi jak na przykład marchewka, pietruszka, ziemniaki, bataty.

Owoce nie powinny stanowić bazy śniadania białkowo-tłuszczowego, ale można nimi urozmaicić danie. Najlepiej wybierać te z niskim indeksem glikemicznym np. maliny, borówki, truskawki, jabłka, grejpfruty, wiśnie, czereśnie, śliwki czy brzoskwinie.

Wybierając jaja, mięso i ryby, pamiętajcie żeby kupować te bardzo dobrej jakości, z wolnego chowu, ekologiczne. Jak wiadomo te produkty w obecnych czasach są nafaszerowane konserwantami, antybiotykami i dodatkami chemicznymi, dlatego warto zwrócić na to uwagę przy wyborze.

Ziarna, orzechy i pestki świetnie uzupełniają śniadania i są źródłem dobrych tłuszczy. Można z nich przygotować pyszne chlebki, ciasteczka, czy pasty.

Wybierając oleje roślinne, pamiętajcie, aby wybrać te nierafinowane, tłoczone na zimno. Nasze ulubione to: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej rzepakowy, lniany. 🙂


A tu nasze ulubione inspiracje 🙂

Śniadanie mistrza

To zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. 🙂 A to dlatego, że uwielbiamy jajka i awokado. Dla nas to mistrzowskie połączenie! To śniadanie można też przygotować w wersji dla panów i miłośników boczku. 🙂 Zamiast cukinii na spodzie wykładamy cienkie plasterki boczku. Pyszne! 🙂

Awokado to skarbnica wartości odżywczych, jest w nim mało cukrów prostych, a sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-9, a także Omega-3 i Omega-6. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Awokado to także bogate źródło potasu, witamin C, A, E, witamin z grupy B. To zdecydowanie nasz ulubiony składnik śniadań białkowo-tłuszczowych.

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkami przepiórczymi

Kto lubi sałatki na śniadanie? To jest to zdecydowanie nasz faworyt.

Śniadaniowa Pizza

Śniadaniowa pizza

No bo kto nie lubi pizzy? A jeszcze jak zaserwują ją na śniadanie? Oczywiście u nas w wersji FIT, no bo jak inaczej. 🙂 Jajkowa pizza idalnie nadaje się też na zdrowy lunch. ???? Dla wszystkich wielbicieli jajkowych fantazji i fanów śniadań białkowo-tłuszczowych.

Awokadowe uniesienie

Smoothie to najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu o poranku przygotować sobie śniadania, lub dla tych, którzy po prostu nie lubią jeść z rana śniadań.

My proponujemy Wam awokadowy smoothie na mleku migdałowym. Lekko wytrawny i bardzo sycący. To nasz ulubiony smoothie z awokado w roli głównej.

.

Chlebek czystoziarnisty

Chlebek czystoziarnisty

Większość z nas jest przyzwyczajona do chlebka na śniadanie. 🙂 I tu mamy też dla Was rozwiązanie w postaci chlebka czysto ziarnistego. Tylko 4 ziarna i jajeczka. 🙂 Przygotowuje się w 3 minuty, a piecze nie całą godzinkę.

Taki chlebek idealnie nadaje się do kanapek. do jajek pod każdą postacią czy jako dodatek do sałatek, które na śniadanie też są super rozwiązaniem. Kilka inspiracji znajdziesz tutaj: Sałatki.

Chleb z kalafiora

Chleb z kalafiora

Istny obłęd! ???? Zaskoczy każdego! Szybki, łatwy, a do tego pychotka! ???? Idealne rozwiązanie dla fanów śniadań białkowo-tłuszczowych. Trzyma formę, nie rozpada się, jest aromatyczny, a do tego idealnie nadaję się do fit kanapek. Jego zrobienie jest łatwiejsze niż wyjście do piekarni! ???? Sam wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią!

Omlet z chorizo i suszonymi pomidorami

Kto z was lubi chorizo – tradycyjną hiszpańską kiełbaskę? Jest to pyszny dodatek do potraw.

My lubimy dodawać ją do omleta, ponieważ nadaje mu bardzo wyrazisty smak.

.

Bezglutenowy omlet kokosowy

Bezglutenowy omlet kokosowyTen omlet podbił serca całej naszej rodziny. 🙂 Wychodzi niesamowicie puszysty i delikatny. Z dodatkiem owoców, orzechów lub nawet z masłem orzechowym smakuje pysznie.

Omlety to idealna opcja na śniadanie rodzinne. Lubi je każdy, od najmłodszych po najstarszych! 🙂

.

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

 

Pasty to również bardzo dobry pomysł na śniadanie. Można nimi posmarować kanapki i dodać jeszcze ulubione warzywa. Pełnowartościowe śniadanie gotowe. 🙂

Fajnym pomysłem jest również posmarowanie plasterków cukinii lub ogórka ulubiona pastą. Nasza pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów jest bardzo aromatyczna i sycąca. Na pewno ją pokochacie. 🙂

.

Pasta z wędzonej makreli

Tłuste ryby to również idealna opcja na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Makrela zawiera duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6.

Zawiera również selen – pierwiastek mający duży wpływ na naszą odporność. Tę pastę uwielbiamy jeść zawiniętą w liść sałaty z dodatkiem ulubionych warzyw: papryka, ogórek, szczypiorek. Takie rollsy bez chleba. 🙂

 

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close