Szpinakowe inspiracje
Dlaczego warto jeść szpinak i jak wykorzystać go w kuchni, aby stworzyć szybkie pyszne dania? Tego właśnie dowiecie się z naszego artykułu. Szpinak to obecnie podstawowy składnik zdrowej diety, bez którego my nie wyobrażamy sobie naszej kuchni. 🙂 Wykorzystujemy go praktycznie do wszystkiego, na ciepło i na zimno, w postaci liści i zmiksowany. Dobrze przyprawiony smakuje pysznie.
Bomba witaminowa!
Warto się do niego przekonać, ponieważ ma liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Szpinak to bomba witaminowa. Ma dużo witaminy C, E, K, B1, B2, B6. Dodatkowo jest bardzo zasobny w wapń, czyli budulec naszych kości. To dobra informacja dla tych, którzy nie mogą jeść nabiału, a boją się o niedobory wapnia.
Szpinak zawiera ogromne ilości żelaza, co ma znaczenie przy walce z anemią. Zawiera również jod, mangan, kwas foliowy i karoten. Jest również bogaty w antyoksydanty, które wspomagają walkę ze starzeniem się naszej skóry i oczyszczają organizm. Dla osób zestresowanych ważną informacją jest to, że to zielone warzywo zawiera magnez, niezbędny dla osób prowadzących napięty tryb życia. Magnez ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Szpinak jest dobry na stres!
Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność. W 100 g szpinaku są zaledwie 23 kalorie. Dzięki temu, dodając go do potraw, zwiększysz ich walory odżywcze i smakowe, a kalorie nie urosną za bardzo.
Dzięki powyższym właściwościom szpinak wspomaga walkę z takimi chorobami jak choroba Parkinsona, czy choroba Alzheimera. Jest również wykorzystywane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego i przy zaparciach. Działa antynowotworowo i chroni przed miażdżycą.
Szpinak świetnie nadaje się jako farsz we wszelkiego rodzaju tartach. Ważne jest, aby go dobrze doprawić. Świetnie smakuje w połączeniu z cukinią, suszonymi pomidorami, kurczakiem czy tofu. Nasz spód do tarty jest bardzo fit, bo z kaszy jaglanej. Do tego szpinak i zdrowe danie gotowe!
.
Jak wiadomo świeży szpinak jest najzdrowszy, a najłatwiej jest go przemycić w koktajlach. Wystarczy garść lub dwie i smoothie pełen witamin i antyoksydantów gotowy. Już nie raz o tym pisałyśmy – jeden smoothie dziennie to powinien być Wasz nawyk! Dzięki temu w łatwy i szybki sposób zapewnicie sobie wartości odżywcze na cały dzień. Smoothie świetnie sprawdza się również jako drugie śniadanie.
Lekkie curry z soczewicą i szpinakiem
Curry to idealna potrawa jeżeli nie lubisz szpinaku. Jest w nim sporo aromatycznych przypraw, dzięki którym szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. 🙂 Szpinak jest idealny do każdego rodzaju curry. 🙂
.
.
Kochamy kaszotto za szybkość i łatwość jego przygotowania. W tej wersji łączymy szparagi ze szpinakiem i wychodzi pyszne kaszotto. Poza sezonem na szparagi można je zastąpić zieloną fasolką szparagową.
.
.
Tajska sałatka z tofu i orzeszkami
Sałatki to kolejny łatwy sposób na jedzenie surowego szpinaku. Nasza tajska wersja na pewno zaskoczy Cię smakiem. 🙂
.
.
Summer rolls z dipem orzechowym
Najpiękniejsza przekąska, która poprawi humor nawet w najbardziej deszczowy dzień. Z sosem orzechowym z naszego przepisu to naprawdę rarytas. Najfajniejsze w rollsach jest to, że można w nich zwinąć to co masz pod ręką. A sekret tkwi w sosie. 🙂
.
Smoothie bowls to bardzo modny i efektowny trend w kuchni. Wakacje w małej miseczce. Dodają energii, uzupełniają witaminy i minerały i potrafią nasycić na cały poranek. Już nie raz o tym pisałyśmy, ale napiszemy jeszcze raz, ponieważ jest to dobra wskazówka. Zamrażaj owoce i warzywa, bo kiedy nie będziesz miał nic w lodówce, zawsze będziesz mógł zmiksować smoothie bowl. Warto też mieć zapas orzechów, suszonych owoców czy domową granolę. Posypując smoothie bowl takimi dodatkami, sprawisz, że będzie jeszcze pyszniejsza i bogatsza w walory odżywcze. Idealna na poranek – właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej energii!
Łosoś faszerowany szpinakiem z sosem maślano-koperkowym
Faszerowany łosoś – to nasz pomysł na pyszny i pięknie wyglądający lunch! 🙂
.
.
.
.
Gulasz nie koniecznie musi być z mięsa. Wege wersja jest równie pyszna, może nawet lepsza. 🙂 Słodkie bataty, sycąca cieciorka, szpinak, oliwki – mniam! Jest to danie jednogarnkowe, możesz zrobić go od razu duży garnek i mieć na dwa dni. Jest to danie rozgrzewające, dlatego idealnie pasuje na obecną pogodę.
.
Pieczarki można faszerować praktycznie wszystkim – u nas komosa ryżowa i szpinak w roli głównej. Szybka, pyszna i bardzo zdrowa przekąska.
.
.
Omlet z chorizo i suszonymi pomidorami
Omlety to jedna z ulubionych form śniadań. Szpinak idealnie sprawdza się w omletach w towarzystwie ulubionych warzyw i dodatków. Spróbuj wersję z chorizo! Nadaje on wspaniały, intensywny smak całej potrawie.
.
.
Kotleciki gryczane ze szpinakiem
Ten przepis to hit na naszej stronie, wypróbowało go już wiele osób i są zachwyceni smakiem. Takie kotleciki możesz zjeść same jako przekąskę, możesz podać na obiad w towarzystwie warzyw, czy sałatki, możesz nawet wsadzić w bułkę i masz gotowy vege burger. 🙂 Pod każdą postacią są pyszne. Jest to danie, które również lubią dzieciaki.
.
Kolejne śniadanie z jajeczkiem. 🙂 Zapieczone z awokado ze szpinakiem. To jest naprawdę śniadanie mistrza!
.
.
Serowe fusilli z cukinią i szpinakiem
Szpinak w makaronach sprawdza się świetnie. Sprawdźcie koniecznie ten przepis! Uzależni Was od swojego smaku! Sos serowy bez sera to hit w naszej kuchni! A dla fanów sosów typu Carbonara, a nie mogących jeść nabiału, jest to rozwiązanie na wszelkie zachcianki! 🙂
.
O tym że szpinak łatwo przemycić w smoothie było już wyżej. Tym koktajlem chcemy Was zachęcić do picia smoothie na śniadanie. Warunkiem jest to, że musi on być syty i dać energię na cały poranek. Taka właśnie jest nasza Poranna Bomba! Ten smoothie to przykład, że można zmiksować wszystko. 🙂
.
.
.
.